Originalni auto delovi, OE , OEM, aftermarket delovi, kopije…

Originalni auto delovi, OE , OEM, aftermarket delovi, kopije…

Poštovani vozači, sadašnji ili budući članovi našeg auto kluba, budući da postoji mnogo različitih tumačenja o tome što gore nevedeni izrazi znače, ja ću se potruditi da ih definišem na najjednostavniji moguću način.

Originalni auto delovi ili OE delovi (Original equipment) su u osnovi delovi koji se koriste od strane proizvođača automobila na proizvodnim linijama u fabrici. Ti delovi su najčešće napravljeni pod ugovorom od strane OEM dobavljača, kao što su Bosch, Mann, Hella ili od strane drugih OEM dobavljača, za ugradnju u novi automobil. Postoji takođe mnogo delova kao što su karoserije, enterijer itd. koji se proizvode u vlastitim fabrikama proizvođača automobila.

Ukoliko kod nas naručite/kupite ovakve (originalne – OE) delove možete biti sigurni da će Vam biti isporučeni u originalnoj ambalaži sa oznakom proizvođača automobila, kao što su Mercedes, BMW, Porsche odnosno sa oznakom odgovarajućeg proizvođača automobila. Poneki originalni delovi koji dolazi od fabrike, kao što je Mercedes, pakuju se u zajednička pakovanja i zbog toga oni ne mogu biti isporučeni u originalnom paketu.

OEM (Original equipment manufacturer) oznaka se odnosi na delove koji su proizvedeni od strane fabrika kao što je Bosch , Mann , Hella i drugih po dizajnu od proizvođača automobila, kao što su Audi, VW itd. Ovi delovi se zatim prodaju od strane OEM proizvođača sa njihovim sopstvenim pakovanjem. U mnogim slučajevima broj proizvođača automobila i logo su uklonjeni da bi se sprečilo kršenje autorskih prava. Suština je u tome da su OEM delovi isti delovi kao oni koji su fabrički ugrađeni u vozilo (OE).

OEM Ekvivalent – Auto delovi koji bi se mogli smatrati OEM Ekvivalent bi bili oni koji su na primer OEM za jedan automobil kompanije VW, ali ne i za drugi auto kompanije Audi koji ima isti motor. Dobar primer za to bi bio filter ulja koji za određeni VW motor proizvodi Mann, međutim OEM filter ulja za isti taj motor ugrađen u Audi je Mahle. Mahle bi bio OEM Ekvivalent filter ulja za VW i Mann bi biti OEM Ekvivalent filter ulja za Audi. Važno pitanje ovde je kvalitet proizvoda proizvođača Mann ili Mahle koji mora biti usklađen sa istim standardima – da bi mogao biti prihvatljiv. To znači da nivo kvaliteta ostaje isti u svim proizvodima koje proizvode te firme. Drugi ilustrativan primer bi bio kada isti proizvođač automobila pomoću dve različite firme proizvodi delove za različite modele automobila. Na primer, određeni Porsche model će koristiti filter goriva Mahle kao OEM, a drug model Porschea će koristili filter goriva Bosch kao OEM. Oba su OEM ekvivalent filteri, ne samo za Porsche, nego za bilo koju liniju automobila u koje se mogu ugraditi delovi od Bosch, Mahle, Hengst, Knecht, Mann itd.

Aftermarket delovi – su delovi napravljeni od drugih kompanija koje nisu OE ili OEM proizvođači. Možemo ih i kolokvijalno nazvati i kopije. Oni mogu biti u pojedinim slučajevima izuzetno kvalitetni ali njihov kvalitet može široko varirati. U Auto Sindikatu se trudimo da izbacimo svakog aftermarket dobavljača ukoliko njegovi proizvodi ne ispunjavaju OEM standarde, odnosno nisu blizu OE ili OEM kvaliteta. Dobar primer kvalitetnih aftermarket delova su Bilstein amortizeri za Volkswagen. Iako je Bilstein OEM dobavljač za neke firme, kao što je Mercedes, on je u isto vreme aftermarket za VW i Audi. Žao mi je, ako ste sve više zbunjeni.

Dakle, vrlo je važno da odvojite vreme da raščistimo oko termina originalni auto delovi, OE, OEM , OEM ekvivalent, aftermarket, kopije itd. zbog toga što mnoge prodavce auto delova nije briga ako dovedu u zabludu kupca tako što poistovećuju aftermarket delove sa OEM delovima. Kod nas su delovi jasno deklarisani i uvek ćete biti u mogućnosti da dobijete odgovarajući deo po odgovarajućoj ceni.

Veoma nam je važno da naši klijenti dobiju najkvalitetnije delove po najboljoj mogućoj ceni. U tom nastojanju moram imati povratne informacije od kupaca u vezi sa njihovim iskustvima sa određenim delovima. Slobodno me kontaktirajte ako imate iskustva, dobra ili loša, informacije koje želite podeliti, ili preporuke za ili protiv bilo koje marke ili dela. Kontakt telefon 060 63 33 686.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *